Magamise ergonoomika

Kolmandiku oma elust veedame magades, seega on väga oluline kui kvaliteetselt ja mugavalt seda teeme. Tihti kurdavad patsiendid, et hommikuti ärgates on selg vōi kael valus vōi ei leita sobivat asendit magamiseks. Ka kaebusteta inimesed vōiksid oma magamisasendid üle vaadata – ehk saab midagi parandada?

Populaarseimad magamisasendid protsentuaalselt
Populaarseimad magamisasendid protsentuaalselt

Parimaks asendiks loetakse selili magamist. Selles asendis on keha sümmeetriline ning sirge. Pea alla asetatav padi vōiks olla väike (vōi olla üldse padjata) ning padja vōiks panna pōlvede alla. Nii saab paremini lōdvestada alaselga. Selili magada on hea neil, kes ei norska :). Samuti soovitavad selili magamist kōik ilutegijad – näonahk saab hingata ning ei ole kusagile vastu surutud.http://puhoiphysiotherapy.co.nz/pillows-whats-right-for-you/

Enamus inimesi magab külili. Külili asendis on hingamisteed rohkem avatud ning norskajatel kergem magada. Nn looteasendit, kus magaja lülisammas on tugevalt painutatud, ei soovitata. Külili asendis peab kindlasti pea all olema padi, mis on ōla laiune ning hoiab pead lülisambaga ühel joonel.

Ōige padja kōrgus külili magades - pea lülisambaga ühel joonel
Ōige padja kōrgus külili magades – pea lülisambaga ühel joonel

Soovituslikult kasutada ühte (mitte mitut) patja ning seda mitte pooleks murda, sest magades vōib üks patjadest kaduma minna ning kokku murtud padi oma tavalise kuju vōtta. Kui sul on hea uni, vōid magada rahulikult ebaloomulikus asendis ning hommikul ärgata tugeva kaelavaluga. Sümptomiteks on mōōdukas kuni tugev valu, eriti liigutamisel. Tavaliselt möödub see 2-3 päevaga. Oluline on hoiduda järskudest liigutustest sel ajal, hoida kaela soojas. Vōib kasutada valuvaigisteid ning valuvaigistavaid kreeme, tasub proovida ka kinesioteipimist.

Pōhiline asi, mida soovitan ning ka ise kasutan, on padja asetamine pōlvede vahele. See hoiab puusad paralleelsed ning lülisamba sirgemana. Eks muidugi padi läheb öösel kaduma, kuid see on harjutamise  asi 🙂

Magades külili, padi pea all, vajadusel külje all ning kindlasti pōlvede vahel
Magades külili, padi pea all, vajadusel külje all ning kindlasti pōlvede vahel

On olemas ka just rasedatele mōeldud poolkuu kujulised padjad, mille üks ots läheb pōlvede vahele, keskmine osa toetab kōhtu ning pealmist kätt ning teine ots on pea all.http://incomingincomingbaby.blogspot.com.ee/2012/10/sleeping-discomfort-solution.html#.VqSxVmIayK0

Nn kaisupadi vōiks olla ka mitte rasedatel. See hoiab samuti keha rohkem sümmeetrilisena. Eraldi teema on skolioosiga – ōiges asendis magamisega saab vähendada jalgade funktsionaalset pikkuse erinevust – kuid sellest mōnes teises postituses.

Kōige kehvemaks magamisasendiks loetakse kōhuli magamist kaela ebaloomuliku asendi tōttu. Kopsuhaigete asendravis kasutatakse teadlikult kōhuli pööramist, sest see stabiliseerib kopsude tööd. Samuti soovitan kōhuli pikutamist (mitte magamist) inimestele, kellel on kehv puusapainutajate elastsus. Kōhuli olles on puusad sirutatud ning see on vastupidine asend meie igapäevasele istumisele.

Kes aga kōhuli magamiseta ei saa – soovitan pool kōhuli magamist, ka nn konna-asendit minu sōnavaras. Nii ei ole kael maksimaalselt roteeritud ning lülisammas on sirge. Selleks kasutan kolme patja – ühte painutatud ja eemaldatud pōlve all ning teist käe ning pooleldi kōhu all. Kolmas padi on pooleldi pea all nii, et kael on peaaegu sirge (antud pildil pole seda näha). Pool kōhuli magamist peaks kindlasti tegema mōlema poolega, et vältida ühepoolseid asendeid.image

 

Mina arvan, et parima magamisasendi leiab igaüks ise – ebamugavas asendis ju ei uinu. Kuid siiski on oluline on öö jooksul asendeid vahetada ning tihtipeale end ka sundida mingiks ajaks asendisse, mida füsioterapeut on soovitanud, et teha uneajast ka mingil määral teraapiaaeg.

Olen ise juba pea 2 aastat teadlikult maganud ning selle arvelt on paranenud rüht ning enesetunne märgatavalt.

Mis puutub madratsisse, siis üldjuhul soovitatakse kogukamatele inimestele pehmemat ja saledamatele jäigemat madratsit, et meie kehakumerused oleksid piisavalt toestatud. Kindlasti peaks ka madratsit aeg-ajalt pöörama, et säilitada madratsi eluiga ning selleks, et ei tekiks madratsisse nn lohku. Kui valida poes madratsit, siis visake pikali ning katsetage! Arvestades kui kaua me oma elust magades veedame, vōiks madratsisse natukene rohkem investeerida.http://www.mattressdebunked.com/the-best-king-size-mattress-how-to-choose-it-in-4-simple-steps/

Aktiivset und!

image

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s